Gå til hovedindhold

Kan AI bruges til at finde nye kilder til klimadata?

Midtjyllands digitale innovationshub, TechCircle, lancerer nu en challenge, hvor klimadata er i fokus. Challengeprogrammet retter sig mod regionens små og mellemstore virksomheder, som har en force indenfor kunstig intelligens.

  • Læs op

Indhold

    Nye datakilder til CO2-opgørelserne i kommunerne

    En kompleks udfordring, som både kommuner og virksomheder kigger ind i de kommende år, er at kunne opstille et komplet klimaregnskab, som – både for virksomheder, offentlige organisationer og på samfundsniveau, er detaljeret nok til, at man bliver i stand til at træffe kvalificerede valg.  Der findes i dag en lang række data i diverse registre, der indeholder værdifulde oplysninger omkring fx biler og kørsel (fx motorregisteret) og boligoplysninger (fx BBR), der kan bruges til at få et indblik i kommunens CO2-udledninger, men det giver ikke det fulde overblik. Mange af datakilderne er heller ikke offentligt tilgængelige eller meget lidt tilgængelige.

    For at kunne træffe kvalificerede valg til reduktion af CO2-udledningerne i virksomheder og offentlige organisationer, og dermed finde en vej mod klimaneutralitet, er det nødvendigt at kunne sætte tal på udledningerne. Der er derfor behov for et supplement til de eksisterende værktøjer til opgørelser af CO2-udledninger (fx Energistyrelsens værktøj), hvor der anvendes nye datakilder. Konkret tager challengen udgangspunkt i Aarhus Kommunes arbejde med klimaregnskaber, men tanken er, at resultaterne kan bruges generisk.

    Der lanceres derfor en challenge, der skal søge at besvare:

    Hvordan kan kunstig intelligens koblet med human intelligens (hybrid intelligens) finde og synliggøre kilder til data på CO2-udledninger for aktiviteter i bysamfundet?

    • Hvilke registre og datakilder er relevante til at afdække borgernes CO2-udledninger på samfundsmæssigt niveau?
    • Hvilke registre og datakilder er relevante til at afdække virksomheders CO2-udledninger på samfundsmæssigt niveau?
    • Hvilke registre og datakilder er relevante til at afdække infrastruktur og bygningers indlejrede CO2-udledninger på samfundsmæssigt niveau?
    • Hvordan kan disse datakilder bedst sammenstilles og synliggøres i en form og et format, så det er muligt at opgøre CO2-udledninger på samfundsniveau?

    Challengedeltagerne får mulighed for:

        • at arbejde med forretningsudvikling på baggrund af en virkelig problemstilling.
        • opkvalificering inden for digital transformation gennem TechCircle
        • at skabe netværk og kontakter på tværs af de medvirkende aktører

    Sådan deltager du:

    Hvis du interesseret i at høre nærmere, så send en mail til aarhuscitylab@aarhus.dk. 

    Læs mere om hvem der kan deltage HER!

    Tilmeld dig her

     

    Tidslinje klimaregskabschallenge 2024:

    Open Call: 2. april - 30. april

    Kick off: 7. maj - introduktion til udfordringen og challengeforløbet

    Afslutning: 27. september

    Opkvalificeringsaktiviteter: fra maj til september afvikles løbende opkvalificeringsaktiviteter, som challengedeltagere gratis kan tilmelde sig. 

    Læs om tilbuddene her

     

    Baggrund om TechCircle - challenges:

    Det EU-finansierede TechCircle-projekt har til formål at sætte skub i udviklingen og implementering af konkurrencedygtige, grønne og innovative digitale løsninger til gavn for små og mellemstore virksomheder og borgere i Region Midtjylland. For at accelerere udviklingen tilbyder TechCircle en række challenge-programmer, hvor områdets virksomheder, kan arbejde med forretningsudvikling på baggrund af virkelige problemstillinger og samtidigt tilbydes de et parallelt opkvalificeringsforløb. 

    • De enkelte challenges i regi af TechCircle udformes af offentlige organisationer i Midtjylland, og derefter laves der et open call, hvor man som virksomhed kan tilmelde sig og komme med et bud på en løsning.
    • Som virksomhed får man mulighed for at byde ind med en teknologisk løsning eller idé og i løbet af processen deltager man i et kompetenceopbyggende forløb.
    • Små og mellemstore virksomheder kan deltage i en challenge
    Sidst opdateret: 3. april 2024