Når data bliver til gevinst
Da TechCircle sammen med Open Data DK, GovTech Midtjylland og Aarhus City Lab afviklede seminar om bygningsdata og IoT mødtes bygningseksperter fra både den offentlige og private sektorfor at diskutere fremtidens datadrevne bygningsdrift.

Der er fokus på energiforbrug, klimapåvirkning og effektiviseringer på driften af bygninger – det gælder både i den offentlige og private sektor. Derfor var det nærliggende at lave et seminar i TechCircle regi, med dette fokus. Og at det batter, at bruge data og de indsigter, data kan give til at styre bygningernes drift med, blev meget hurtigt bekræftet i et af de første oplæg på dagen.
I Aarhus Kommune har man reduceret vandforbruget med 14% alene med brug af data. En besparelse på 4-5 millioner kroner årligt. Et løbende toilet, der tidligere kunne forblive uopdaget i årevis, opdages nu inden for få dage ved hjælp af monitorering af data fra mange forskellige sensorer.
Sensorer skaber indsigt
Syddjurs Kommune har etableret en referencebygning fyldt med sensorer. Disse måler alt fra temperatur og CO2-niveau til om vinduer står åbne og hvor mange mennesker der befinder sig i bygningen. Selv skrivebordenes brug monitoreres, og en vejrstation på taget sender konstant data om lokale vejrforhold.
Virksomheden Aquillo Labs har analyseret bygningens data og fundet at CO2-niveauet i gennemsnit ligger på næsten 1000 ppm – et niveau der påvirker kognitiv performance negativt. Denne type indsigt kan have stor værdi for både energioptimering og arbejdsmiljø.
EU-krav udfordrer kommunerne
De kommunale bygningsejere står samtidig over for strenge EU-krav. Nye direktiver kræver en årlig energibesparelse på 1,9% i offentlige bygninger og renovering af 3% af bygningsmassen årligt. Uden datadrevet beslutningstagning bliver det næsten umuligt at prioritere indsatsen.
"Det mest bæredygtige byggeri er det, vi ikke bygger," lyder en af dagens pointer. Det handler om at passe på eksisterende bygninger, transformere dem efter behov, og når man bygger nyt, gøre det bæredygtigt. For at opnå dette er data nøglen.
Fælles platform åbner for samarbejde
OS2IoT-platformen, som allerede bruges i 20 kommuner, gør det muligt at indsamle, strukturere og dele bygningsdata. Dette skaber et fundament for både innovative teknologiløsninger og mere effektiv bygningsdrift.
For kommunerne er det ikke længere et spørgsmål om de skal investere i datadrevet bygningsdrift, men hvordan de gør det mest effektivt. Svaret synes at være: Ved at dele data åbent og lære af hinanden.