Gå til hovedindhold

Cirkulær økonomi som udviklingsdriver

Hvis du i din virksomhed er nysgerrig på, hvad cirkulær økonomi er, og hvad der skal til for at din virksomhed bliver klar til at klare sig i en fremtid, hvor cirkulær økonomi er svær at komme uden om, kan du deltage i TechCircles kursus om cirkulær økonomi i foråret 2025.

Indhold

    Overvejer du, hvordan din virksomhed kan tage de første skridt mod en mere cirkulær og bæredygtig fremtid? Så er kurset "Sustainable Innovation & Circular Economy Principles for Building Resilient and Profitable Businesses" en oplagt mulighed. Her får du praktisk indsigt i, hvordan du kan overkomme de typiske udfordringer SMV’er møder, og konkrete værktøjer til at komme godt i gang med cirkulære forretningsmodeller. Kurset fokuserer på alt fra design og digitalisering til reelle cases og erfaringer fra andre virksomheder. Det er en enestående chance for at blive klædt på til at styrke din virksomhed og gøre den mere modstandsdygtig og bæredygtig i fremtiden.


    ”Den cirkulære økonomi giver SMV’er en mulighed for at vokse bæredygtigt og samtidig tackle globale udfordringer som ressourceknaphed og affald. Men det kan være svært at skifte fra traditionelle forretningsmodeller til cirkulære. En stor udfordring er den indledende investering, der kræves for at ændre processer og tage nye praksisser i brug. Dette kan være særligt udfordrende for små virksomheder med begrænsede budgetter og lav risikovillighed,” siger Giovanni Formentini, der er ph.d i cirkulær økonomi på Aarhus Universitet og er underviser på kurset. 


    Partnerskaber med større virksomheder eller udnyttelse af finansieringsmuligheder som Horizon Europe eller Innovationsfonden kan hjælpe. Dette reducerer den økonomiske byrde og tilfører værdifuld viden og ressourcer.


    Ikke svært at komme i gang

    For SMV’er behøver det ikke være overvældende at tage cirkulære designprincipper i brug. Det første skridt er at stille centrale spørgsmål: Kan produktet nemt repareres? Er det designet, så dets dele kan skilles ad og genbruges? Er materialerne miljøvenlige? Små ændringer, som at gøre produkter lettere at reparere og vælge bæredygtige materialer, kan gøre en stor forskel. Værktøjer som Ellen MacArthur Foundations Circular Design Guide kan give vejledning, og samarbejde med eksterne rådgivere kan hjælpe virksomheder med at komme i gang.


    ”Digitale værktøjer kan også spille en vigtig rolle i at støtte cirkulære praksisser. SMV’er behøver ikke starte med komplekse systemer. Simple værktøjer som Excel kan hjælpe med at holde styr på materialer og udvikle nye idéer. Når virksomheder bliver mere trygge ved processen, kan de skifte til mere avancerede værktøjer som OpenLCA til livscyklusvurderinger eller Circular IQ til sporing af materialer. Det er vigtigt at vælge værktøjer, der passer til virksomhedens aktuelle behov,” siger Jesper Askov Petersen, der er projektleder på Aarhus Universitets Institut for Elektro- og Computerteknologi.


    Et godt eksempel på succes med cirkulær økonomi er den danske virksomhed Too Good To Go. De tog fat på madspild ved at omdanne overskudsmad til en ny indtægtskilde gennem en brugervenlig app. Ved at kombinere teknologi og partnerskaber med lokale virksomheder skabte de en model, der både er bæredygtig og rentabel. Deres tilgang viser, hvordan virksomheder og interessenter kan få fælles udbytte af at tage cirkulære praksisser i brug.
    Overgangen til en cirkulær økonomi kræver indsats og planlægning, men det er en mulighed for SMV’er at skabe en mere bæredygtig og profitabel fremtid. Ved at starte i det små, bruge de rette værktøjer og samarbejde med andre kan små virksomheder gøre en stor forskel.


    Vil du vide mere og gratis deltage på dette tre-dags kursus? Så se mere og tilmeld dig her.

    Sidst opdateret: 13. december 2024