Gå til hovedindhold

Kan studerende knuse pilleproblem?

Borgere, der bor på plejehjem og som ikke kan sluge deres piller, får pillerne knust af plejepersonalet på plejehjemmet. Imidlertid findes der ikke optimale værktøjer til at knuse pillerne med. Derfor arbejdede studerende fra erhvervsakademiet i Aarhus i uge 43 sammen med Aarhus Kommunes ældrepleje på at komme med alternative løsninger til måder at knuse piller på.

  • Læs op

Indhold

    Samarbejde er typisk vejen frem, når der skal udvikles nye løsninger eller findes nye ideer. Det er med det afsæt, at Aarhus Kommune og Erhvervsakademi Aarhus i uge 43 afviklede et hackathon, hvor studerende fra Erhvervsakademi Aarhus arbejdede med at udvikle nye ideer og prototyper på, hvordan en pilleknuser til ældreplejen kan se ud. For selvom det lyder som et ret simpelt stykke værktøj, volder det udfordringer i dagligdagen på de aarhusianske plejehjem.

    ”Til at knuse pillerne har plejepersonalet traditionelt manuelle pilleknusere af plastik eller porcelænsmortere. Ingen af disse løsninger er særligt gode for plejepersonalets arbejdsmiljø. Pilleknuserne af plastik kræver mange kræfter og giver dårlige vrid i finger- og håndled. Problemet med porcelænsmorterne er, at der ved knusning af piller frigives pillestøv, som plejepersonalet risikerer at indånde. Efter nogen tids brug kommer der også små ridser i porcelænet. Det betyder, at det kan være svært at få al den knuste medicin med og at gøre morteren ordentligt ren. Så kan borgere risikere at få en forkert dosis og eventuelt en blanding af præparater fra andre borgere, hvis morteren bruges til flere,” fortæller Ida Munk Sandegaard Skyt, der er specialkonsulent i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

    Og selvom der findes forskellige løsninger på markedet i dag, er ingen af dem helt gode. I en test, udført af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, blev otte manuelle pilleknusere fra det danske marked vurderet for dårlige af en gruppe SOSU-assistenter og sygeplejersker - dels i forhold til belastning af fingre og håndled, dels kunne de ikke knuse pillerne til fint nok pulver.

    ”En elektrisk pilleknuser blev vurderet som den bedste, men den er meget dyrere end manuelle pilleknusere. Det er problematisk, da plejehjemmene selv skal indkøbe pilleknuserne og i forvejen har begrænsede budgetter,” siger Ida Munk Sandegaard Skyt.

    Virkelige problemstillinger er gode for de studerende

    Udover at man i Sundhed og Omsorg håber på at få nye perspektiver fra de studerende på, hvordan fremtidens pilleknuser kan se ud, er der fra Erhvervsakademi Aarhus begejstring for samarbejdet.

    ”For vores studerende, er det rigtig godt at få lov til at arbejde med problemstillinger, som ikke er tænkte, men er et virkeligt problem. Det gør det dels mere aktuelt at arbejde med og dels er det jo sjovt at være med til at komme med bud på løsninger, der potentielt kan gøre en forskel for andre mennesker,” siger Kent Kjær Urup Hansen, der er uddannelsesleder på Kompetencecenter for IT og Softwareudvikling på Erhvervsakademi Aarhus.

    Sidst opdateret: 28. oktober 2024