Gå til hovedindhold

Konkrete løsninger og økonomisk support til kaskadeudnyttelse af biomasse

Tilgængeligheden af bioressourcer bliver en central udfordring i omstillingen væk fra fossile kilder. En bæredygtighedsudfordring, vi er nødt til at overvinde, og i Danmark skal vi blive endnu bedre til at udnytte det fulde potentiale i de biologiske ressourcer

  • Læs op

Indhold

    TechCircle var i sidste uge medarrangør af et event på FoodTech-messen i Herning, der satte fokus på initiativer, som understøtter bioraffinering og kaskadeudnyttelse, forretningsmuligheder og infrastruktur til opskalering af prototyper.

    Under titlen ”New business opportunities within biorefining and cascade utilisation” inviterede Food & Bio Cluster Denmark i regi af bl.a. TechCircle-projektet interesserede til debat på Global Dilemma-scenen på FoodTech i Herning.

    ”Vi har brug for et langt mere holistisk syn på biomasser”. Det var hovedbudskabet fra scenen, hvor Lars Visbech Sørensen, direktør i Food & Bio Cluster Denmark, Jesper Bagge Pedersen, afdelingschef i NIRAS og Anne Maria Hansen, innovationschef i Teknologisk Institut fortalte om, hvordan vi skal blive meget bedre til at få mere ud af vores biomasser.

    I takt med udfasningen af fossile ressourcer vil biomasser fra landbrug, skovbrug og akvakultur spille en langt mere væsentlig rolle i fremtiden. Efterspørgslen på bioressourcer vil derfor stige kraftigt, og vi SKAL blive meget bedre til at udnytte ressourcerne optimalt på tværs af sektorer, fx gennem bioraffinering og kaskadeudnyttelse.

    Undervejs satte Lars Visbech Sørensen spot på nogle af de nationale initiativer, som lige nu er med til at fremme udviklingen:

    • Konkrete anbefalinger fra Det Nationale Bioøkonomipanel om bioraffinering og kaskadeudnyttelse – flere anbefalinger er på vej inden længe. I Det Nationale Bioøkonomipanel, hvor både Lars Visbech Sørensen og Anne Maria Hansen deltager, udarbejder de anbefalinger til regeringen om udvikling af bioøkonomi i Danmark
    • Øgede finansieringsmuligheder
    • Flere test- og demofaciliteter - fx gennem Erhvervsfyrtårnet for Biosolutions/Biosolutions Zealand.
    • Samarbejde på tværs af sektorer - fx gennem værdikædesamarbejder i Closing Loops-programmet, hvor sidestrømme recirkuleres til byggematerialer mm.
    • Bio-industrielle symbioser

    Jesper Bagge Pedersen fra NIRAS fremhævede desuden tre biomasser, som lige nu har særligt momentum i markedet:

    - Græs, bl.a. fordi der er et højt udbytte pr. hektar

    - Halm, fordi vi har meget af det til overs

    - Skovrester, fordi den grønne trepartsaftale lægger op til, at vi skal omdanne 250.000 hektar landbrugsjord til ny skov

    Og for at bane vejen for de nye bæredygtige løsninger er det nødvendigt med fysiske faciliteter, hvor virksomheder og startups kan udvikle, teste og demonstrere deres løsning. Derfor satte Anne Maria blandt andet spot på instituttets Biosolutions Technology Centre, hvor man med bioraffinering, fermentering eller downstream processing kan opgradere biomasser uden spild.

    Sidst opdateret: 10. oktober 2024