Gå til hovedindhold

Ny teknologi kan styrke arbejdet med data om byen

Mange kommuner har et ønske om at tælle forskellige ting i det offentlige rum. Samtidigt er det vigtigt at overholde hensynet til GDPR og borgernes rettigheder. Derfor tester Aarhus Kommune i samarbejde med Danoffice IT en ny AI-algoritme, som kan tælle uden at optage eller gemme personfølsomme oplysninger.

Indhold

    I det tidlige forår indledte Aarhus Lystbådehavn sammen med Aarhus City Lab, Aarhus Kommune og Danoffice IT et testforløb om brug af kunstig intelligens i administrationen af Aarhus Lystbådehavn.

    ”Helt konkret har vi sammen testet, om man kan bruge kunstig intelligens til at skabe overblik over trafikken ind og ud af havnen uden at overtræde GDPR-forordningen. Vi tester, om vi kan fodre vores algoritme med kunstige skitser af de typer af fartøjer, vi gerne vil tælle. Det betyder, at kameraet kun bruges til at genkende skitserne og ikke lagrer billeder af de forbipasserende fartøjer,” fortæller Leif Elgaard Høj, der er Head of AI hos Danoffice IT.

    Kommunerne vil gerne tælle

    Data er en efterspurgt vare i de danske kommuner. Især data fra byens rum er i høj kurs for det at få data på antal af mennesker, biler eller for Aarhus’ vedkommende også fartøjer på vand, er noget, rigtig mange kommuner i Danmark gerne vil arbejde med. Validt data om byens udvikling er eksempelvis meget nyttigt, når man skal planlægge – det kan være byområder, trafik eller indsatser på klimaområdet. Derfor er det også helt essentielt, at data bliver indsamlet på en måde, der er i overensstemmelse med de rettigheder, man har som borger.

    ”Klog brug af data er med til at gøre vores samfund bedre. Så enkelt er det egentlig. Men indsamlingen må ikke blive til overvågning. Derfor er vi rigtigt interesserede i at være med til at modne markedet for løsninger, der kan styrke brug af data på en etisk ansvarlig måde. Så kan vi i højere grad høste gevinsterne af de teknologiske muligheder, der er til rådighed i vores samfund,” siger Jesper Algren, der er leder af Aarhus City Lab i Aarhus Kommune.

    Mod på mere

    I Aarhus Lystbådehavn har Thomas Krüger Bergstrand sit kontor. Med udsigt til glimtende bølger og en frisk brise ind ad vinduet deler han begejstringen for at kunne bruge Aarhus Lystbådehavn som en testfacilitet til udviklingen af nye teknologiske løsninger. Helt konkret har den nuværende test allerede givet gode indsigter.

    ”Jeg har fået et meget bedre overblik over, hvor stor trafikken ind og ud af havnen – med forskellige fartøjer – egentlig er. Det gør det muligt at planlægge helt anderledes i forhold til eksempelvis trafiksikkerhed på vandet med den viden på bordet. Og jeg har bestemt fået blod på tanden i forhold til at indgå i andre testforløb med lystbådehavnen som udgangspunkt – det giver værdi for os at vi kan understøtte virksomheders udvikling af løsninger til hele den offentlige sektor,” siger Thomas Krüger Bergstrand.

    Fakta:

    Aarhus City Lab arbejder med at styrke test og udvikling med byen som omdrejningspunkt. Aarhus City Lab er Aarhus Kommunes operatør i EU-projektet TechCircle.

    Læs mere om Aarhus City Lab her.

    Læs mere om TechCircle her.

    Læs mere om Danoffice IT her.

     

     

    Sidst opdateret: 28. august 2024