Gå til hovedindhold

Studerende tog livtag med ’unges mistrivsel’ under intensivt hackathon

På blot to dage arbejdede 25 pædagogstuderende med at finde løsninger til en af de helt store samfundsudfordringer – den stigende mistrivsel blandt unge. Anledningen var et TechCircle hackathon for studerende fra VIA University College - afviklet i samarbejde med Aarhus Kommune.

  • Læs op

Indhold

    Hvordan kan man gøre brug af ny teknologi til at udvikle på platformen frirumspuljen, så den er appellerende for målgruppen af de 15 – 25 årige aarhusianere?

    Sådan lød den udfordring, som en flok studerende fra modulet ”Social Innovation og Entreprenørskab” på VIA University College blev stillet, da de i april deltog i et intenst hackathon faciliteret af TechCircle.

    Unges mistrivsel er et stort problem – ikke bare i Aarhus, men i hele Danmark. Stigningen i mistrivsel blandt unge i alderen 15-25 år er selvsagt et problem for de unge selv, men det skaber også et pres på skole- og uddannelsessystemet, på psykiatrien og arbejdsmarkedet samt i familierne.

    Den udvikling vil Aarhus Kommune gøre sit for at vende og har derfor blandt andet søsat Frirumspuljen, som er en pulje, hvor unge kan søge op til 5.000kr. til realiseringen af en idé til et nyt eller eksisterende fællesskab for de 15 – 25-årige i Aarhus. Under hackathonet skulle de studerende give deres bud på, hvordan man kan udvikle på den puljens onlineunivers for at gøre den appellerende overfor målgruppen.

    Over to dage arbejdede de studerende intensivt med at idégenere på nye løsninger, lave prototyper og øve pitch, før de præsenterede deres idéer for en jury bestående af repræsentanter fra det offentlige og private erhvervsliv. Juryen gav grupperne feedback og gode råd til videreudvikling af deres prototyper.

    Løsningsforslagene spændte bredt, fra en Instagram-profil til podcasts, hjemmesider, apps og brug af influencers, alt sammen med det formål at bekæmpe mistrivslen blandt unge ved at udvikle på platformen Frirumspuljen.

    Marie Herborg Krogh præsenterer Aarhus Kommunes arbejde med unges mentale sundhed og trivsel.

    ”Vi er glade for, at vi fik mulighed for at stille en case til hackathonet. Vi har lært så meget af de fantastisk dygtige studerende og deres bud på løsninger. Bud vi vil arbejde videre med for at styrke unges viden om hjælp, støtte og frirum og fællesskaber!” fortæller opgavestiller Marie Herborg Krogh, Aarhus Kommune, Børn og Unge.

    Aarhus Kommune er netop ved at skulle relancere den digitale platform for Frirumspuljen, så alle de studerendes idéer og refleksioner over brugen af puljen var af stor værdi for opgavestillerne:

    ”Vi er helt på halen over den entusiasme og grundighed, de studerende er gået til problemet på. Det er jo en helt konkret mulighed for både dem og os, at vi står midt i at skulle ud over rampen med Frirumspuljen, og at de studerende derfor – helt bogstaveligt – kan hjælpe os med at realisere et nyt onlineunivers med en stærk pædagogisk ballast.” slutter projektleder på Frirumspuljen, Kristian Lager, Aarhus Kommune, Kulturforvaltningen.

     

    Baggrund:

    Under et hackathon bliver de studerende præsenteret for en problemstilling, som de skal arbejde intensivt med at finde løsninger på. Et hackathon varer typisk to – fem dage. Deltagerne bidrager med analyser, peger på løsningsmuligheder, udvikler prototyper eller videreudvikler eksisterende produkter mm.

    Formålet med at afvikle hackathon i TechCircle er at skabe synlighed omkring talentmassen i Midtjylland og forkorte vejen fra færdiguddannet til ansat. Blandt andet derfor bliver de studerendes arbejde præsenteret for en jury med repræsentanter fra branchen.

    Juryen bestod af:

    •           Kristian Lager, Aarhus Kommune, Kulturforvaltningen
    •           Simon Juhl, Duckwise
    •           Henrik Hass, Ungdomskulturhuset
    •           Marie Herborg, Aarhus Kommune, Børn og Unge

    Læs om Frirumspuljen her: Hvad er dit Frirum? (aarhus.dk)

    Sidst opdateret: 29. maj 2024