Utraditionelle veje til et bedre arbejdsmiljø på plejehjem
Studerende på Erhvervsakademi hjælper Aarhus Kommune med nye ideer, som kan forbedre arbejdsmiljøet på kommunens plejehjem. I en uge har de studerende ’hacket’ sig til nye bud på løsninger, der kan mindske stresspåvirkningen fra de alarmer, der er nødvendige i ældreplejen.
Vi kender formentligt alle sammen den røde snor, man kan hive i, hvis man er indlagt på hospitalet eller været på skadestuen. Den sætter gang i et alarmkald, som skal kalde personale til hjælp. På de aarhusianske plejehjem, er der også et sindrigt system af alarmer, som skal sikre at beboerne på plejehjemmene får hjælp, når de har behov for den.
”På plejehjem er det nødvendigt at gøre brug af alarmer – de bliver dels anvendt af beboere, der kalder på hjælp fra plejepersonalet og personalet, der kalder på hjælp fra kollegaer. Alarmens funktion er primært at skabe kontrol over hvilke beboere, der har brug for hjælp, og hvilken medarbejder, der træder til i situationen. Derudover anvendes alarmer til demenssikring – hvilket vil sige, at der lyder en alarm, hvis en dement beboer forlader plejehjemmet. Alarmerne signalerer forskellige grader af alvorlige situationer,” fortæller Nanna Tinggaard Nielsen, der er forstander på plejehjemmet Borgvold i Aarhus.
Hun har i en uge haft studerende fra Erhvervsakademi Aarhus til at arbejde med nye ideer til, hvordan alarmerne kan – og i særdeleshed alarmens lyde – kan fungere på en måde, så de i endnu højere grad understøtter plejearbejdet.
”Alarmerne giver store støjgener på plejehjemmene – i bygningen, hvor den dominerer lydbilledet, i plejesituationen og selv når personalet er taget hjem, kan flere høre alarmen. Derfor vi selvfølgeligt nysgerrige på nye mulige løsninger og ideer,” siger Nanna Tinggaard Nielsen.
Godt med virkelige udfordringer
I en uge har en flok studerende fra IT-teknologuddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus arbejdet med at komme med bud på, hvordan en alarm på plejehjemmene kan optimeres, så den giver et bedre lydmiljø. Og netop det at arbejde med en problemstilling, som er en reel udfordring for andre, er en stor motivation for de studerende.
”Når det man arbejder med, potentielt kan have en betydning for andre mennesker er det meget motiverende. Og i dette tilfælde er det jo både for medarbejdernes arbejdsmiljø, men jo faktisk også til fordel for de ældre mennesker, der bor på plejehjemmene,” siger Asger Kjær Søgaard, der er studerende på IT-teknolog uddannelsen på Erhvervsakademi Aarhus.
Ugen sluttede af med at de studerende pitchede deres ideer for en jury, hvis medlemmer alle har indgående kendskab til enten plejesektoren eller teknologiløsninger. Juryens opgave var at komme med feedback til grupperne og kåre en vinder.
Fakta:
Hackathons er arrangeret af Aarhus City Lab, Aarhus Kommune og Erhvervsakademi Aarhus i regi af TechCircle
Juryen var:
Nanna Tinggaard Nielsen, forstander på Borgvold,
Mette Callsen, specialkonsulent Aarhus Kommune,
Lars Skrydstrup, CTO, Cosesy